Join our Telegram Community Join Us Join Now!

 

NDA 2010 GOVERNMENT Past Questions and Answers

Download Up-to-date NDA Government 2010 Past Question and Answers (PDF); NDA, FREE NDA Past Questions 2022, NDA Compendium, How to Download NDA
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on link or Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

NDA GOVERNMENT 2010 PAST QUESTIONS

NDA 2010 GOVERNMENT Past Questions and Answers


1. ........are the leading Philosophers of Marxism.
A. Lenin and Hobbes.
B. Hobbes and Plato.
C. Marx and Hobbes
D. Marx and Lenin
ANSWER: D

2. Charles Montesquieu is closely associated with ____.
A. Concept of justice
B. Rule of Law
C. Separation of Powers
D. Commonwealth
ANSWER: C

3. A Satellite state is ____.
A. State that is bound by economic, political and ideological links to another more powerful state.
B. A state where the technological foundation is dominated by satellites.
C. A technological advanced staled.
D. A non-aligned country.
ANSWER: A

4. Primary Elections are ___.

A. Held to elect Local Government Chairman
B. Held in order to determine who shall stand as a candidate in some other wider election
C. Held to elect State Governors
D. by-elections
ANSWER: B

5. A Republic is ___.

A. A state without a monarchy
B. A democratic system
C. A mixed economy
D. A centrally planned economy
ANSWER: A

6. The UN Security Council is composed of ___.

A. 15 members
B. 6 members
C. 12 members
D. 13 members
ANSWER: A

7. The Westminster model refers to ___.

A. A parliamentary government on the model of the UK
B. The equality of ministerial portfolios
C. The French model of government
D. The superiority of the Western model of economic development
ANSWER: A

8. ___ is the earliest exponent of the theory of Social Contract

A. Thomase Hobbes.
B. Thomas Aquinas
C. Aristotle
D. Thomas Hobbes
ANSWER: D

9. The Prince is ..... treatise on power and the state.

A. Machiavelli's
B. Thomas Hobbes'
C. Plato's
D. St Augustine's
ANSWER: A

10. One of the following political philosophers is an African:

A. St. Augustine.
B. Thomase Hobbes
C. John Locke
D. Plato
ANSWER: A

11. The period of decolonization in West Africa was the era of ___.

A. pre-colonial administration in West Africa
B. the nationalist struggle for independence
C. inter-tribal wars
D. the establishment of national armies
ANSWER: B

12. Which of the following does not link the Commonwealth countries together:

A. English law
B. Technical educational and scientific co-operation
C. A common currency
D. English-Language
ANSWER: C

MISSING 13-21

22. According to the 1999 constitution, the chairmanship of the National Assembly rests on
A. The House Speaker
B. The Senate President
C. Both the Senate President and House speaker
D. The Clark of the entire National Assembly
ANSWER: B

23. Who is Nigeria's Chief of Army staff?

A. Lt Gen Ogomudia
B. General TY Danjuma
C. Lt Gen AB Dambazau
D. Major General MA Yerima
ANSWER: C

24. The Biggest Democracy in the world is ___.

A. United States of America
B. Britain
C. India
D. Nigeria
ANSWER: C

25. The Supreme Court of Nigeria is the .... court of the land.

A. Lowest
B. Highest
C. Appellate 
D. None of the above
ANSWER: B

26. Local Government Department is headed by ___.

A. Directors
B. Head of Department
C. Treasurers
D. Councillor
ANSWER: B

27. Constitutionalism implies ___.

A. Political culture
B. Convention and customs
C. Limited government
D. Practices based on customs
ANSWER: D

28. The upper chamber in the National Assembly in Nigeria consists of ___ members

A. 109
B. 99 
C. 100 
D. 102
ANSWER: A

29. A Unicameral legislature consist of ___.

A. Four chambers
B. One chamber
C. Three chambers
D. No chamber
ANSWER: B

30. Which of the following is not an African Country?

A. Zambia
B. Angola
C. Ethiopia
D. Indonesia
ANSWER: D

31. The essence of checks and balances is to ___.

A. enhance the functioning of government and prevent arbitrary use of power.
B. ensure that people have their own rights
C. make sure that power is not delegated to other bodies or individuals
D. prevent political parties from putting pressure on the government
ANSWER: A

32. The tower of a head of state to dissolve the legislature and order a general election is usually associated with the ___.

A. presidential system of government
B. monarchical system of government
C. parliamentary system of government
D. unitary system of government
ANSWER: C

33. Accountability in public office means that officers shall ___.

A. keep proper account of state finances
B. render a good account of their Activities
C. not accept bribes and gratification
D. declare their assets periodically
ANSWER: B

34. The act of bringing legislative session to an end only for business to continue later is called ___.

A. Adjournment
B. prorogation
C. resolution
D. abrogation
ANSWER: A

35. Which of the following violates the principle of the rule of law?

A. An arbitrary increase of prices by traders
B. Criticism of government actions by the press
C. The arbitrariness of government policies
D. The arbitrariness of individuals in society
ANSWER: C

36. An electoral system which restricts voting rights to only male adults is termed ___.

A. popular franchise
B. mate suffrage
C. Adult suffrage
D. limited franchise
ANSWER: B

37. Which of the following best represents the duties and obligations of government?

A. Respect for national symbols
B. Provision of public utilities
C. Care of the public properly
D. Obedience of laws
ANSWER: B

38. An electoral process in which candidates for elective offices are selected by party members known as ___.
A. primary election
B. electoral college
C. direct election
D. preferential voting
ANSWER: A

39. The principle whereby a legislator's tenure is abruptly brought to an end by his constituency is known as
A. rejection
B. reference
C. recall
D. return
ANSWER: C

40. One of the main functions of a political party is ___.

A. political evaluation
B. interest aggregation
C. political accountability
D. interest determination
ANSWER: B

Share This Post: If you believe this post will be useful to others, please share it using the buttons below!

Post a Comment

Advertisement

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.