Join our Telegram Community Join Us Join Now!

 

NDA 2012 GOVERNMENT Past Questions and Answers

Download Up-to-date NDA Government 2012 Past Question and Answers (PDF); NDA, FREE NDA Past Questions 2022, NDA Compendium, How to Download NDA
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on link or Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

NDA GOVERNMENT 2012 PAST QUESTIONS

NDA 2012 GOVERNMENT Past Questions and Answers


1. Democracy means a system of government in which ____.
A. the majority rules
B.  the minority rules
C. the people rule
D. None of the above
ANSWER: A

2.  A constitution is federal if ____.
A. it provides for a presidential system
B.  it is not unitary
C. the central and component units or authorities are co-ordinate and equal
D. there is a division or powers between a central and a number of other components
ANSWER: C

3. The Executive is ____.
A. a body that makes the laws
B. the body that executes the policies of government
C.  the highest organ or government
D. None of the above
ANSWER: B

4. The judiciary is ____.
A.  an arm of the Executive
B.  body of lawyers -
C. the body which interprets the law
D. the body which enforces the law
ANSWER: C

5.   The separation of powers means the same as ____.
A. a presidential system.of government
B. checks and balance
C.  the rule of law
D.  None of the above
ANSWER: B

6. Rights are    ____.
A. claims which the law allows
B. claims against the state
C. claims against other individuals
D. what are written in the constitution
ANSWER: A

7.   Pressure groups are ____.
A. organizations which want to overthrow the government
B. organizations which seek to influence the policies of the government
C.  associations of people who share the sane ideology
D.  religious orders
ANSWER: B

8.  A cabinet system of government is practised in ____.
A. the USSR
B. the USA
C. the people's Republic of China
D. the United Kingdom
ANSWER: D

9.  The citizen's obligations are ____.
A. what the government orders
B. duties the individual imposes on himself
C. what the law requires of the individuals
D. what political parties demand of their members
ANSWER: A

10.  An electoral system is the system which governs
A. how people vote
B. the conduct of elections
C. the appointment of cabinet ministers
D.  the appointment of judges
ANSWER: B

11. Nigeria became a member of the United Nations Organization on ____.
A. 7th October 1960
B. 7th October I 961
C. 1st October 1960
D. 1st October 1961
ANSWER: C

12. Which of the following, is responsible for maintaining and securing Nigeria's borders from violation on land, sea and air
A.  The Nigerian Police Force
B.  Nigerian Custom
C. The Nigerian Armed Forces
D. The Federal Road Safety
ANSWER: C

13.                   is the Central Bank. Governor of Nigeria.
A. Charles Soludo
B. Adamu Ciroma
C. Alhaji Mai Barrio
D. Sanusi Lamido Sarusi
ANSWER: D

14. The Senate President of Nigeria is _____.
A.  Senator Victor Ndama
B.  Senator David Mark
C.  Senator Abu Ibrahim
D.  Senator Abdul Ningi
ANSWER: B

15. Nigeria's federalism is a _____.
A. Two-tier system
B. Four-tier system
C. One-tier system
D. Three-tier system
ANSWER: D

16. The local government administration in Nigeria is not associated with_____________
A.  shortage of trained personnel
B.  shortage of funds
C.  the role played by commissioners
D.  bribery and corruption
ANSWER: C

17.  Problems arising from population census are caused by:
A.  unreliable and unacceptable census figures
B. campaigns and sensitization of the citizenry
C. reliable and accepted census figures
D. public opinions by the people
ANSWER: A

18.  While the public corporation has full autonomy given to it by law, a parastatal is
A.  responsible to the parent ministry
B.  responsible to the public corporations
C.   responsible to itself
D.  responsible to the government
ANSWER: A

19.  The duration of Nigerian's National Assembly is:
A. 3 years
B. 6 years
C. 4 years
D. 5 years
ANSWER: C

20. The Supreme Court gives   ______________ interpretation of the constitution
A. constitutional
B. provisional
C. judicial
D. oppositional
ANSWER: A

11.  In the pre-colonial Hausa society the Waziri is:
A. The Prime Minister
B. Chief Imam
C. Chief Warrior
D. Chief Judge
ANSWER: A

22. The theory of Separation of Powers was pro-founded by:
A.  Baron de Mont esquire
B. AV Dicey
C. Professor Woodrow Wilson
D. Chief Obafemi Awolowo
ANSWER: A

23. Who among the following was a communist theorist?
A. Thomas Jefferson
B. John Locke
C.  Abraham Lincoln
D.  Karl Marx
ANSWER: D

24. The Nigerian Armed forces is recognized globally for
A. lighting other countries armies
B. disaster relief management
C. overthrowing the government
D.  international peace support operations
ANSWER: D

25. In democratic Nigeria, the third most powerful office is that of the 
A. President
B. Chief of Defence Staff
C. Vice President
D. Senate President
ANSWER: D

26. At the end of the Nigerian Civil War, the Federal Government declared the policy of
A.  rehabilitation, reconciliation and reconstruction
B.  reintegration, forgiveness and development
C.  resettlement. redundancy and retirement
D.  ceasefire, revenge and retaliation
ANSWER: A

27. Which of the options below is not an attribute of a state?
A. Territory
B.  Government
C.  Constitution
D.  Capital
ANSWER: D

28. Which one of the following is correct of a parliamentary system of government?
A.  The cabinet is usually appointed from the political party which has the majority in the legislative and is responsible to that majority
B.  Every member of parliament is eligible
C.  The different political parties present candidates
D. The cabinet is appointed by an electoral college
ANSWER: A

29. In the bipolar (cold war) system, which two countries shaped world politics?
A. Germany and France
B. China and Russia
C. Britain and America
D. America and Russia
ANSWER: D

30. In which country was the Taliban government overthrown?
A. Libya
B. Iraq
C. Afghanistan 
D. Egypt
ANSWER: C

31. According to organization theories, Rank suggests___.
A. Privileges
B. Responsibilities
C. Authorities
D. All of the above
ANSWER: D

32.  The first woman commissioner in Nigeria is _____.
A. Mrs Florence Nwarikpa
B.  Mrs Fumilayo Kuti
C.  Mrs Alele Williams
D.  Mrs Dorothy Miller
ANSWER: A

33. Run-off election is conducted when:
A.  No candidate pools a clear required majority
B.  One of two candidates dies
C.  When there is a sudden vacancy
D. All of the above
ANSWER: A

34. Structural Adjustment Programme was introduced in Nigeria in
A.   1984
B.    1986
C.   2000
D.   1999
ANSWER: B

35.  _____ is the symbol of authority in Nigeria's Senate.
A. Mace
B. The Senate President
C. Chief Whip
D. Majority leader
ANSWER: A

36. The Niger Constabulary was established in 1886 by _____.
A. United African Company
B.  National African Company
C. Amalgamated African Company
D. Niger Coast Protectorate
ANSWER: A

37.  The two dominant colonial powers in West Africa were _____.
A.  German and Austria
B.  Holland and Britain
C.  Britain and France
D.  France and Russia
ANSWER: C

38.  Idris Aloonia established diplomatic relations with _____.
A. Songhai Empire
B.  Tripoli
C.  Air
D.  Fazzan
ANSWER: A

39. In Igbo land, the people of Akwa were renowned
A. slave hunters
B. explorers
C. blacksmith 
D. warriors
ANSWER: C

40. The first country to become independent in British West Africa was ___.
A. Nigeria
B. Ghana
C. Sierra Leone
D. Gambia
ANSWER: B

Share This Post: If you believe this post will be useful to others, please share it using the buttons below!

Post a Comment

Advertisement

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.