Join our Telegram Community Join Us Join Now!

 

NDA 2012 MATHEMATICS Past Questions and Answers

Download Up-to-date NDA Mathematics 2012 Past Question and Answers (PDF); NDA, FREE NDA Past Questions 2022, NDA Compendium, How to Download NDA
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on link or Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

NDA MATHEMATICS 2012 PAST QUESTIONS AND ANSWERS

NDA 2012 MATHEMATICS Past Questions and Answers

1. Evaluate (212)3 - (121)3 + (222)3
A. (313)3

B. (1000)3
C. (1020)3
D. (1222)3
ANSWER: C

2. If Musa scored 75 in Biology instead of 57, his average mark in four subjects would have been 60. What was his total mark?

A. 282
B. 240
C. 222
D. 210
ANSWER: C

3. Divide the L.C.M of 48, 64, and 80 by their H.C.F
A. 20
B. 30
C. 48
D. 60
ANSWER: D

4. Find the smallest number by which 252 can be multiplied to obtain a perfect square

A. 2
B. 3
C. 5
D. 7
ANSWER: D

5. Find the reciprocal ofnda past questions on Mathematics2012

A. 4/5
B. 5/4
C. 2/5
D. 6/7
ANSWER: D

6. If x varies directly as yand x = 2 when y = 1. find x when y = 5

A. 2
B. 10
C. 125
D. 250
ANSWER: B

7. Factorize completely 3a + 125ax3

A. (2a + 5x2)(4 + 25ax)
B. a(2 + 5x)(4 -10x + 25x2)
C. (2a + 5x)(4 -10ax 25x2)
D. a(2 + 5 x)( 4 + 10ax 25x2)
ANSWER: B

8. If y = nda past questions on Mathematics2012, find y when x=-2

A. -3/5
B. 3/5
C. -7/5
D. -2/5
ANSWER: C

9. Find all real numbers x which satisfy the inequality 1/5(x+1)-1>1/5(x+4)

A. x < 11
B. x < -1
C. x > 6
D. x > 11
ANSWER: D

10. Factorise x2 + 2a + ax + 2x

A. (x + 2a)(x + 1)
B. (x + 2a)(x - 1)
C. (x2 - 1)(x - a)
D. (x + 2)( x+a)

ANSWER: D


11. The 7th and 9th terms of an arithmetic progression are 346 and 328 respectively. Find the 2nd term
A. 12
B. 292
C. 301
D. 382

ANSWER: D


12. A letter is chosen at random from the word LIVELY. What is the probability that it is L?

A. 1/3
B. 1/6
C. 3/6
D. 1/2
ANSWER: A

13. All possible arrangements of the setters of the word MATHEMATICS are made. If one of these is picked at random, what is the probability that it will end with E?

A. 1/11
B. 2/11
C. 1/2
D. 4/11
ANSWER: A

14. Factorize Cosec2A+ 2CotA CosecA+ Cot2A

A. (CosecA + CotA)2
B. (Cot A — Cosec A)2
C. (Cot A - Sin A)
D. (Sin A Cot A)

ANSWER: A


15. Find dy/dn of 

nda past questions on Mathematics2012
ANSWER: A

16. If tan A=
nda past questions on Mathematics2012
Find Sin 2A, where A is an acute angle
A. 3P
B. 2P
C. P
D. -P

ANSWER: D


17. If Cos 2A =4/ find tan A. where A is acute

A. 9/10
B. 1/10
C. 1/3
D. 1/5
ANSWER: C
18. If Sin q =nda past questions on Mathematics20120 = 90°, find cos q

19. Find the acute angle between the lines x + 4y =12 and y — 2x + 6 = 0

A. 76°
B. 72.47°
C. 77.47°
D. 78°
ANSWER: C

20. Find the equation or the tangent to the circle 
x2 + y+ 2x +4y =15 at the point (-1 2)
A. y = x + 5
B. 3y = 2x + 5
C. 2y = x + 5
D. y = 2x + 5
ANSWER: C

21. If a dice is thrown. what is the probability of a total score of 7?

A. 1/18
B. 1/6
C. 1/4
D. 1/12
ANSWER: B

22. Find the median of the following set of  numbers

x
5
6
7
8
9
10
f
3
4
3
3
3
2
A. 7.35
B. 6.25
C. 7.6
D. 6.50
ANSWER: B

23. Find the mean of the following scores

Scores
0
1
2
3
4
5
Frequency
2
5
6
4
2
1

A. 3.2

B. 1.85
C. 2.1
D. 2.21
ANSWER: C

24. A number of the for An + bn + Cn + d where 
A = 4, b = 2, c = 2, d = 1 and n=10), is divisible by
A. 2
B. 5
C. 7
D. 9
ANSWER: D

25. The set of values satisfying the inequality

nda past questions on Mathematics2012

A. 4 < x < 16
B. 4 > x > - 16
C. -4 > x > - 16
D. x <1
ANSWER: A

26. Which of the following is not true?

A. cos(180 - x) = -cos
B. cos(180 + x) = -cos
C. cos(360 -x)) = -cos
D. cos(-x) = cos
ANSWER: B

27. Which of the following is true about any rhombus

A. All the sided are equal
B. Two diagonal cut at right angles
C. The angle are bisected by the diagonals.
D. All of the above
ANSWER: D

28. Using trigonometric identities Cos 3 is same. as

A. Cos3x — 3 Cosx
B. 4Cos 3x — 3 Cosx
C. 3 Cos3x — 4 Cosx
D. Cosx — 3 Cosx
ANSWER: B

29. Sin x Cos y is same as

A. 1/2( Sin (x+y) Sin (x-y)]
B. 1/2[ Cos (x-y) +Sin(x - y)]
C. 1/2[ Sin (x - y) + Sin (x + y)]
D. 1/2[ Sin (x - y) + Sin (x + y)]
ANSWER: A

30. What is the area of the triangle RTS to the nearest whole number?


nda past questions on Mathematics2012
A. 26cm2
B. 27cm2
C. 25cm2
D. 28cm2
ANSWER: B

31. In a class of 40 students, 20 offer Physics. 35 offer Chemistry and 18 offer both Physics and Chemistry. How many students do not offer either Physics or Chemistry?
A. 5
B. 3
C. 4
D. 2
ANSWER: B

32. A point Q divides a line segment MN joining the point M(-2,3)and N (6, -4) externally in the ratio 5:2. Find the coordinates of Q

A. (34/3), -26/3)
B. (34/5, -26/5)
C. (34/7, -26/7)
D. (34/11, 24/11)
ANSWER: A

33. Which of the following sets of points are col-linear?

A. (0, 1), (2, 2), (3. 4)
B. (-2, 3), (1, 5), (2, 1)
C. (6, 1), (0, -2), (4, 2)
D. (-2, 4), (-3, 2), (5, 0)
ANSWER: B

34. Chuka walks at a velocity of 4km/hr eastward. Ali walks 3krn/hr northwards. Find the velocity of Chuka relative to Ali.

A. 5km/h
B. 4km/h
C. 6km/h 
D. 8km/h 
ANSWER: A

35. A car of mass 1000kg has a uniform acceleration of 3m/s2 .Find the external force applied to the car.

A. 4 x 103N
B. 3 x103 N
C. 3 x 10-3 N
D. 4 x 10-3  N
ANSWER: B
nda past questions on Mathematics2012

36. In the figure above, what is the perimeter of the equilateral triangle ABC

A. 3
B. 9
C. 10
D. 30
ANSWER: D

37. A pie chart of total number of students in a school has a sector 35˚ representing 14 students.

How many students are there in the school altogether?
A. 200
B. 140
C. 144
D. 250
ANSWER: C

38. lf a block of height 2.5cm represents 100 goats, how high should the block be to represent

170 goats
A.4.50 cm
B. 5.00 cm
C. 4.00 cm
D. 4.25 cm
ANSWER: C

39. Define the co-efficient of rank correlation

nda past questions on Mathematics2012
ANSWER: C

40. Find the correlation coefficient between x and y for the following data

X
1
2
3
4
Y
2
4
6
8
A. -1.0
B. 1.0
C. 0.0
D. 2
ANSWER: C

Share This Post: If you believe this post will be helpful to others, please share it using the buttons below!

Post a Comment

Advertisement

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.