Join our Telegram Community Join Us Join Now!

 

NDA 2016 GOVERNMENT Past Questions and Answers

Download Up-to-date NDA Government 2016 Past Question and Answers (PDF); NDA, FREE NDA Past Questions 2022, NDA Compendium, How to Download NDA
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on link or Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

NDA GOVERNMENT 2016 PAST QUESTIONS

NDA 2016 GOVERNMENT Past Questions and Answers

1.   A Constitutional division of power between the centre and the local territorial divisions is obtained in a ___.
A. Federal State
B. Unitary State
C. Universal State
D. Failed State
ANSWER: D

2.  Below are forms of government except one ___.
A.  Monarchy
B.  Collectocracy
C.  Aristocracy
D.  Democracy
ANSWER: D

3. At independence, Nigeria had both a ___.
A.  Head of Government and Head of Civil Service
B.  Head of State and Head of Government
C.  Head of Regions and Head of State
D.  Head of Government and Head of Regions
ANSWER: B

4. Which of the following is not associated with Structural Adjustment Programme?
A.  Trade liberalization
B.  Removal of subsidy
C.  Privatization
D. Warlordism
ANSWER: D

5. The Nigerian Electoral Law is based on ___.
A.  Constitution and Electoral Act
B. Tradition and Culture
C. Religion and Belief
D. Folklore and Local Values
ANSWER: A

6. One of the greatest advocates of socialism was ___.
A. Baron de Mostesque
B. Karl Marx
C. David Ricardo
D. Adam Smith
ANSWER: B

7. The type of government in which individual wields absolute power is referred to as ___.     
A. Theocracy
B. Autocracy
C. Oligarchy
D. Plutocracy
ANSWER: B

8. Public opinion helps a government to ___.
A.   monitor its socio-cultural policy
B.   monitor the economic situation in the country
C.   govern a country in line with peoples' aspiration
D.   identify those that are opposed to its policies
ANSWER: C

9. A right enjoyed by citizens but denied to non-citizen is right to ___.
A. equality before the law
B. life, liberty and security
C. freedom of worship
D. vote and be voted for
ANSWER: D

10. The head of the diplomatic mission among Commonwealth Nations is called ___.
A.  Ambassador
B.  Consul-General
C.  High Commissioner
D.  Charge D'Affairs
ANSWER: C

11. In a modern democracy, the ultimate source of sovereignty lies with the ___.
A. Armed Forces
B. Legislature
C. People
D. President
ANSWER: C

12. A legislation passed by the Legislature at the federal level is called ___.
A. a Bill
B. an enactment
C. an Act
D. a Bye-Law
ANSWER: C

13. Bicameralism is a system of government characterised by ___.
A. voting by the electorates
B. one chamber legislature
C. the upper chamber 
D. a two-chamber legislature         
ANSWER: D
             
14. One of the main features of the federal government is that ___.
A. there is a division of powers between tiers of government
B. foreigners enjoy significant power
C.  it is run as a single entity
D.  carpet-crossing and opposition are made difficult
ANSWER: A

15. One of the major sources of a constitution is ___.
A. Judicial precedence
B. Political debate
C. Opinion
D. Executive order
ANSWER: A

16. Coalition government arises when ___.
A. there is a fight in the Parliament
B. no party has a majority in the Parliament
C. there is an electoral boycott
D. the courts refuse to sit
ANSWER: B

17. The Supreme Court, through its interpretation of the Constitution, is a 
___.
A. protector of the law
B. guardian of freedom
C. participator in the politics of the state
D. preserver of the status-quo
ANSWER: A

18. The main attributes of a state are ___.
A.  population, territory, government and sovereignty
B.  the press, the legislature, the executive and judiciary
C.  federal, the state and local government
D.  government, the police and the armed forces
ANSWER: A

19.  In a parliamentary system of government, the Head of Government is ___.
A. President
B. Queen
C.  prime Minister
D.  Senate President
ANSWER: C

20. Federalism is a ___.
A.   government in which money and food items are shared to the people
B.   government of the people, by the people and for the people
C.   government that provides basic infrastructure like road, water, electricity and education
D. system of government in which power is shared between the Central government regional/provincial/state government, each coordinate and independent within a sphere
ANSWER: D

21. The 1960 Independence Constitution is otherwise called ___.
A. Clifford Constitution
B. Macpherson Constitution
C. Lugard Constitution
D. Robertson Constitution
ANSWER: A

22. ..............is the Headquarters of the International Court of Justice (ICJ).
A. The Hague
B. New York
C. Geneva
D. Paris
ANSWER: A

23. The citizenship of a country may be acquired by a foreigner through:
A. decolonization
B. nomination
C. naturalization
D. nationalization
ANSWER: C

24.  Which of the following principal officers of the House is not an elected parliamentarian?
A.  Majority leader
B.  Speaker
C.  Clerk
D.  Chief Whip
ANSWER: C

25. Political parties are formed for all of the following reasons except to ___.
A. form a government
B. organize elections
C. canvass for votes  
D. educate electorates
ANSWER: B

26. The act of influencing legislation by persuading legislators is called ___.
A. oversight function
B. lobbying
C. committee meeting
D.socialization    
ANSWER: B
                                             
27.  Which of the following is not a function of the executive arm of government ___.
A. appointment of top government functionaries
B. interpretation of the law
C. preparation of budget
D. enforcement of law
ANSWER: B

28.  The following are Permanent Members of the UN Security Council:  
A. USSR, Italy, China, Britain and Nigeria
B. Russia, Britain, China, the USA and Germany
C. Britain, China, France, Russia and USA
D.USSR, China, USA, France and Japan
ANSWER: C

29.  When a High Court declares the action of executive UltraVires, it means that 
A. the Executive has to consider the action
B. only the Executive can deal with such action 
C. only the Legislature can deal with such action
D. the action is illegal and of no effect
ANSWER: D

30. The following are members of the Commonwealth except:
A. Ghana
B. Australia
C. Canada
D.USA
ANSWER: D

31. Power differs from influence in that it is ___.
A. arrogant while influence is deceptive
B. coercive while influence is persuasive
C. coercive while influence is harmful 
D. arrogant while influence is corruptive
ANSWER: B

32. The total number of Local Government Areas in Nigeria is ___.
A.  884
B.  674
C.  477
D.  774
ANSWER: D

33. Where the constitution is supreme, unconstitutional acts of the executive and the legislature can ___. 
be checked by the courts through:
A. vote of no confidence
B.  impeachment
C.  judicial review
D.  recall
ANSWER: C

34.  Which of the following is true of a parliamentary system of government:
A.  strict operation of the bicameral legislature
B.  clear separation of government organs
C.  removal of government by impeachment
D.  cabinet ministers are appointed from the Parliament
ANSWER: D

35. A major feature of authoritarianism is that government is:
A. repressive
B. decentralized
C. democratic
D. consensual
ANSWER: A

36. A constitution that requires plebiscite or a referendum to be amended is:
A. unwritten
B. rigid
C. flexible
D. written
ANSWER: A

37. When a bill passed by the legislature and vetoed by the executive, the action underscores the principle of:
A. checks and balances
B. separation of power
C. collective responsibility
D. probity and accountability
ANSWER: A

38. In the legislative process, a bill is a:
A.  law passed by the legislature
B.  motion rejected after a debate
C.  motion accepted for debate
D.  a list of subjects that cannot he legislated
ANSWER: C

39.  The following are true of accountability in public office except ___.
A.   keeping proper account of the state finance
B.   rendering a good account of the project executed             
C.   misapplication of public funds
D.  declaring one's assets periodically
ANSWER: C

40. Which of the following is not a reason for the 1929 Aba Women Riot?
A. Imposition of tax
B. Forced education of women
C. Imposition of indirect rule
D. Insensitivity of colonial authority
ANSWER: D

Share This Post: If you believe this post will be useful to others, please share it using the buttons below!

Post a Comment

Advertisement

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.