Join our Telegram Community Join Us Join Now!

 

NDA 2013 MATHEMATICS Past Questions and Answers

Download Up-to-date Nigerian Defence Academy Mathematics 2013 Past Question and Answers (PDF); FREE NDA Past Questions 2022, NDA Complete Compendium
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on link or Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

NDA MATHEMATICS 2013 PAST QUESTIONS AND ANSWERS

NDA 2013 MATHEMATICS Past Questions and Answers


1. Find the product (2x2y-2z7)(3x2y4z-7)
A.  x5y2z5
B.  6x5y2z5
C.  6x5yz5
D.  6x4z5
ANSWER: B

2. Show the product (a + bc) (a-bc)

A.  b2c
B.  a2-b2c
C.  a - b2 c2
D.  a2 - bc
ANSWER: B

3.   If p(x) = 7x3 – 12x2 +x/4 -1
      and q(x) =-3x4 +x3 +6x2 -x + 8
      Find (p + x)
A. 3x4
B. -3x4 -6x2 -3x/4 +7
C. -3x4 +8x2 _6x2 -7
D. -3x4 +8x3 -6x2 -3x/4 +7
ANSWER: D

4. Evaluate (√2 + 1) - (√2 - 1)5 
A.  82
B.  -80
C.  100
D. (√2-1)
ANSWER: A

5. Solve the quadratic equation(x-1)2-(x-1)-3 =0
A. -1, 7
B. 1, 7
C. -1, -7
D. 1, -7
ANSWER: A

6. What is the derivative of tan x?

A. cos x
B. sin x
C. sec2 x
D. cot2 x
ANSWER: C
nda past questions on mathematics 2013

7. In a circle O above, what is the value of a ___.
A. 20
B. 30
C. 50
D. 60
ANSWER: D
nda past questions on mathematics 2013

8. In the figure above Ll is parallel to L2 Ind L2 is parallel to L3. What is the value of a+b+C+d
A. 180
B. 270
C. 360
D. 450
ANSWER: C

9. A coin is tossed 3 times. What is the probability of having at least 1 head?

A.  3/8
B.   7/8
C.   4/5
D.   1/4
ANSWER: B

10.  Musa writes 8 papers and failed 3 papers. Jide wrote 6 papers and failed 2 papers. If one of them is called and then a paper is selected, what is the probability that the failed paper is selected?
A. 17/48
B. 15/48
C.  13/48
D.  11/48
ANSWER: A

11. In how many ways can 5 different people be arranged in a car which has live vacant seats?
A.  720
B.  120
C.  240
D.  360
ANSWER: B

12. The table shows marks obtained by 20 students in an examination
Scores (x)
1
2
3
4
5
Frequency (y)
2
4
K
8
10
If the average score for the students was 5.5, find the value of k. Correct to the nearest whole number
A.  7
B.  5
C.  4
D.  6
ANSWER: D

13. A student scored the following marks in an examination, Mathematics 62%, Physics 49%, Engineering Drawing 72%. English 35% and General Studies 21%. If the credit grade attached to each of the courses are 4, 5, 4, 3, and 1 respectively. determine the student's average grade.

A.   54.30
B.   64.28
C.   58.51
D.   53.35
ANSWER: D

15. The sum of the 10th terms of an AP is 30 and its 12th term is 36. Find the first term and the common difference
A. 3 and -3
B. 3 and 4
C. 3 and 3
D. -3 and 4
ANSWER: C

16. If T varies inversely proportional to P and directly to U. formulate the problem.  (K and A ɸ are constant)
A.   T=K/P+U
B.   T α 1/P
C.   T α U
D.   T = K/P + AU      
ANSWER: D

17. Find the equation of the tangent to the curve y =x3 at the point (2, 8)

A. 1x + y - 16 = 0
B. 12x - 2y + 16 .0
C. 12x - y-16 =0
D. 12x - y + 16=0
ANSWER: C

18. Find the centre of the circle x2+ y2 -10x + 4y = 7
A.    (-5, 2)
B.    (5, 2)
C.    (-5, 4)
D.    (-5. -2)
ANSWER: A

19.  At x= 1, the function
  f(x)       2(N-1), 0≤X≤1
               (x-1)(x+1), l<X  2 is __.
A. Continuous and differentiable
B. Continuous but not differentiable
C. not continuous but differentiable
D. neither continuous nor differentiable
ANSWER: A

 20.   If Sin y= x sin(a+y), then dy/dx  =
nda past questions on mathematics 2013
ANSWER: A
21.  Simplify nda past questions on mathematics 2013
A.  3
B.  2
C.  1          
D.  4
ANSWER: C

22. Convert 7896410 to base 2
A. 100110100011101002
B.  110101100011101002
C.  100010011011101002
D.  1l1100010100111012
ANSWER: A

23. The fourth order derivative of f(x) = e-xCos x is
A.  4e-xCos x
B. -4e-xCos x
C.   4e-xSin x                                                                                   
D.  -4e-xSin x 
ANSWER: B

24.  Which of the following is true about arty rhombus?
A. all the sides are equal
B. two diagonals cut at right angles
C. the angels are bisected
D. All of the above
ANSWER: D

25. Find the point of intersection of tile lines +2y = 5 and 2x+ y =7
A. (2, 1)
B. (-2. 5), 27
C. (6, -3), 36
D.  (4, 3), 16
ANSWER: D

26. Sin x Cos y is the same as
A. 1/2[Sin(x + y) + Sin(x-y)]
B.  1/2[Cos(x — y)+ Sin(x - y)]
C.  1/2[Sin(x — y)+Sin(x+y)]
D. 1/2[Sin(x — y)+Sin(x+y)]
ANSWER: A

27.
nda past questions on mathematics 2013
ANSWER: B

28. Log (x2-y2) is equal to which of the following
A. 2log x-2log y
B. log (x+y) +(x-y)
C. 2log(x-y)
D. None of the above
ANSWER: B

29. 
nda past questions on mathematics 2013
ANSWER: A


30.  If -2 is the solution of the equation 2x + 1 -3c = 2c + 3x -71 find the value of c
A. 2
B. 3
C. 4
D. 1
ANSWER: A

31. A hunter 1.6m tall, views a bird on top of a tree at an angle of 45°. If the distance between the hunter and the tree is 10.4m. find the height of the tree
A.    12.0m
B.    10.4m
C.    9.0m
D.    8.8m
ANSWER: A

32. The sum of the interior angles of a polygon is 20 right angles. How many sides does the polygon have?

A.  40
B.  20
C.  10
D.  12
ANSWER: D

33.
nda past questions on mathematics 2013
The triangle PQR above is ___.
A. an isosceles triangle
B. an obtuse-angles triangle
C. a scalene triangle
D. an equilateral triangle
ANSWER: A

34.  Find the Standard deviation of the numbers 1, 7, 6. 3, 4, 5, 2, 8, 9
A.   6
B.   √6
C.   7
D.   √7
ANSWER: B

35. Find the arithmetic mean of the following numbers:30, 32, 34, 36, 38,40, 42
A. 34
B. 38
C. 36
D. 37
ANSWER: C

36. The equation whose roots are 3 and -5 is __. 
A.  n2-2n + 15
B.  n2 + 2n + 15
C.  x2- 2x - 15
D.  x2 + 2n + 15
ANSWER: B

37.     Find the equation of the circle which passes through the origin and touches the straight line 4x - 3y = 5 at the point (2, 1)
A. X2+ y2-5y=0
B. X2+ y2+5xy-5y=0
C. X2+ y2+2xy+4y=0
D. X2+ y2-7x-9y+24=0
ANSWER: A

38. A farmer has 120m of fencing with which to enclose a rectangle sheep-pen, using a wall for one side. Find the maximum area that he can enclose.
A. 1,800 m2 
B. 800m
C. 1,500 m2 
D. 1,020 m2 
ANSWER: D

39.  PQRS is a trapezium having PQ parallel to SR, and PSR =QRS = 73, Calculate PQR
A. 107
B. 97
C. 73
D. None
ANSWER: A

40. ABC is a triangle right-angled B and X is the mid-point of AC. What is the relationship between BX and AC?
A. BX = AC
B. BX = 1/4AC
C. BX =2AC
D. BX = ½AC
ANSWER: B

Share This Post: If you believe this post will be helpful to others, please share it using the buttons below!

Post a Comment

Advertisement

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.