Join our Telegram Community Join Us Join Now!

 

NDA 2014 GOVERNMENT Past Questions and Answers

Download Up-to-date NDA Government 2014 Past Question and Answers (PDF); NDA, FREE NDA Past Questions 2022, NDA Compendium, How to Download NDA
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on link or Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

NDA GOVERNMENT 2014 PAST QUESTIONS

NDA 2014 GOVERNMENT Past Questions and Answers


1. Democracy means a system of government in which ___
A. the majority rules
B. the minority rules
C. there is no party system
D. the people rule
ANSWER: A

2.  A constitution is Federal if ___.
A. it provides for a presidential system
B. it is unwritten
C. the central and component units or authority are co-ordinated and equal
D. there is a division of powers between a central and a number of other component authorities
ANSWER: D

3. The judiciary is ___.
A. the body that makes the law
B. a body of lawyers
C. the body which interprets the law
D. the body which enforces the law
ANSWER: A

4. Rights are
A. claims which the law allows
B. claims against the state
C. claims against other individuals
D. claims which are natural to men
ANSWER: A

5. Pressure groups are ___.
A. organisations which want to overthrow the government
B. organisations which seek to influence the policies of the government
C. associations of people who share the same ideology
D. political parties
ANSWER: B

6. A cabinet system of government is practised in __.
A. the USSR
B. the USA
C. the People's Republic of China
D. the United Kingdom
ANSWER: D

7. The citizen's obligations are ____.
A. what the government orders
B. duties the individuals impose on himself
C. what the law requires of the individual
D. what the military decrees
ANSWER: C

8. An electoral system is the system which governs ____.
A. how people vote
B. the conduct of elections
C. the appointment of cabinet ministers
D. the appointment of judges
ANSWER: B

9. The Coussey Commission Report laid the ground-work for the eventual independence of ___.
A. Nigeria
B. Gambia
C. Gold Coast (Ghana)
D. Sierra Leone
ANSWER: C

10. The (former) Western Region of Nigeria became internally self-governing in ____.
A. 1956
B. 1957
C. 1958
D. 1959
ANSWER: B

11. The last Constitutional Conference held before the attainment of Nigerian independence in 1960 was ___.
A. 1960 Constitutional Conference 
B. 1959 Constitutional Conference 
C. 1958 Constitutional Conference 
D. 1957 Constitutional Conference
ANSWER: B

12. The Republican Constitution was passed into Law by the National Parliament on September 19th, 1963 and came into operation in ____.
A. 1st November 1964
B. 1st October 1963
C. 1st October 1964
D. 1st November 1963
ANSWER: D

13. The removal of President from office by impeachment is by ___.
A. A simple 2/3 majority
B. A major 3/4 majority
C. An equilibrium majority
D. A major 2/3 majority
ANSWER: C

14. The three arms of Government are divided into the ___.
A. Executive, Legislature and the Military
B. Legislature, Police and the Civil Defence Corps
C. Judiciary, National Drug Law Enforcement Agency and Prison Service
D. Executive, Legislature and the Judiciary
ANSWER: D

15. The recent Arab Spring started in __.
A. Libya
B. United Arab Emirate
C. Egypt
D. Tunisia
ANSWER: D

16. The 1960 Independence Constitution of Nigeria is otherwise known as:
A. Sir John Stuart Macpherson Constitution
B. Sir Bernard Bourdillon Constitution
C. Sir James Wilson Robertson Constitution
D. Sir Frederick Lugard Constitution
ANSWER: C

17. The act of influencing legislation by persuading legislation is known as:
A. Socialization
B. Lobbying
C. Electioneering
D. Oversight Function
ANSWER: B

18. When a High Court declares the action of the executive ultra-vires, it means that:
A. The action is illegal and of no effect
B. A vote of confidence has been passed by the judiciary on the executive
C. The executive has to reconsider the action
D. Such an action should never be brought up again
ANSWER: A

19. The ECOWAS Monitoring Group (ECOMOG) has carried out a major mission in ____.
A. Libya
B. Sudan
C. Sierra Leone
D. Central African Republic
ANSWER: C

20. Oversight functions in defence matters are performed by ___.
A. The executive arm of government
B. The legislative arm of government
C. The Judiciary
D. Office of the Auditor General
ANSWER: B

21. The primary role of the Nigerian Armed Forces is ____.
A. Stabilization of the internal security of Nigerian
B. Protection of the natural wealth of Nigeria
C. Engage the Boko Haram Sect
D. Protection of Nigeria from external aggression
ANSWER: D

22. Which of the following involves transferring the profits from illegal activities into usable forms and hiding the origins of the profits?
A. Bunkering
B. Money laundering
C. Embezzlement
D. Terrorist financing
ANSWER: B

23. Which of the following statements is true about a coup d'etat?
A. It is a change of political power outside a state's constitutional order
B. It is the seizure of political power by domestic military forces
C. It is a blow against the state
D. All of the above
ANSWER: D

24. Which of the following is not a permanent member of the United Nations Security Council?
A. France
B. Canada
C. Russia
D. China
ANSWER: B

25. The current main opposition party in Nigeria is:
A. APC (All Peoples Congress)
B. APGA (All Peoples Grand Alliance)
C. ACN (Action Congress of Nigeria)
D. UNPP (United Nigeria Peoples Party)
ANSWER: A

26. The last military Head of State in Nigeria is ____.
A. Gen IB Bahangida
B. Gen Abdusalam Abubakar
C. Gen Sani Abacha
D. Gen Murtala Mohammed
ANSWER: B

27. The Nigerian Civil Service Corps is mainly organised around ____.
A. The President
B. The Vice-President
C. The Senate President
D. The Federal Ministries
ANSWER: D

28. Max Weber was the profounder of the ____ theory in Public Administration.
A. Incremental
B. Civil Service
C. Bureaucratic
D. Separation of Powers
ANSWER: C

29. The following are the major principles of administration, except:
A. Budgeting
B. Division of Labour
C. Authority
D. Coordination
ANSWER: A

30. The British Government revoked the charter of the Royal Niger Company and took over the direct administration of Nigeria in ____.
A. 1861
B. 1900
C. 1906
D. 1914
ANSWER: B

31. The National War Museum is located in which state?
A. Abia
B. Enugu
C. Bayelsa
D. Lagos
ANSWER: A

32. Nigeria is not a member of ____.
A. the Commonwealth
B. OPEC
C. ECOWAS
D. NATO
ANSWER: D

33. An important factor that brought about the introduction of federalism in Nigeria was the ____.
A. existence of three regions
B. division of governments
C. diversity and complexity in social and cultural patterns
D. existence of a cultural and bicameral legislature
ANSWER: C

34. In a modern democracy, the ultimate source of sovereignty is the ____.
A. legislature
B. people
C. supreme court
D. armed forces
ANSWER: B

35. Run-Off elections are conducted when:
A. No candidate pools a clear required majority
B. One of two candidates dies
C. When there is a sudden vacancy
D. All of the above
ANSWER: A

36. ____is the symbol of authority in the Nigerian Senate.
A. Mace
B. The Senate President
C. Chief Whip
D. Majority Leader
ANSWER: A

37. Which of the following was a United Nations Secretary-General?
A. William Coppland
B. Uthant
C. Chin Hua
D. Salim Salim
ANSWER: B

38. An oligarchy is a form of government which ____.
A. enhances the interest of the ruling few
B. enhances the electoral chances of the majority
C. disregards the views of the minority
D. protects the interest of the common people
ANSWER: A

39. A law passed by the legislature and assented to be the executive is ____.
A.  an act
B.  a presidential proclamation
C.  a decree
D.  a legislative order
ANSWER: A

40. The doctrine of separation of powers is associated with ____.

Share This Post: If you believe this post will be useful to others, please share it using the buttons below!

Post a Comment

Advertisement

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.