Join our Telegram Community Join Us Join Now!

 

NDA 2017 GOVERNMENT Past Questions and Answers

Download Up-to-date NDA Government 2017 Past Question and Answers (PDF); NDA, FREE NDA Past Questions 2022, NDA Compendium, How to Download NDA
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on link or Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

NDA PAST QUESTIONS AND ANSWERS ON GOVERNMENT 2017

NDA 2017 GOVERNMENT Past Questions and Answers


1. Pressure groups use all the following techniques to achieve their objectives except ___
A. lobbying
B. demonstrating           
C. coup de tat               
D. strikes
ANSWER: C

2. A system of government authority where the component units are stronger than the central authority is known as ___.
A. Federalism
B. Condeferalism
C. fascism       
D. feudalism
ANSWER: B

3. After which of the following stages will a bill be said to have reached the report state in Parliament?
A. Committee stage                                                            
B. First reading
C. Second reading   
D. Third reading
ANSWER: D

4. The anonymity of a civil servant means that he ___.
A. receives neither praise nor blame publicly
B. is above the law of the land
C. should not take part in union activities
D. should not be disciplined because of his expertise
ANSWER: A

5. Public corporations are established mainly to ___.
A. cater for the welfare of its officials
B. provide essential services and amenities
C. co-ordinate activities of the ministries
D. advise the government on commerce
ANSWER: B

6. What is détente in international relations?
A. Detention of war prisoners 
B. Posting of ambassadors
C. military alliance between nations   
D. peace agreement between nations
ANSWER: C

7. In a fascist regime, the Head of State is __.
A. the royal father.                                         
B. the prime minister.
C. the elected monarch 
D. supreme and above the law
ANSWER: D

8. Which of the following best describes totalitarianism?
A. Extreme decentralization                                 
B. Excessive centralization
C. Devolution of power                         
D. Delegation of power
ANSWER: B

9. The principle of 'Separation of powers' is less applicable in a 
A. parliamentary system of government
B. unitary system of government
C. confederal system of government
D. federal system of government.
ANSWER: B

10. In which of the following systems of government is the principle of collective
responsibility best upheld?
A. Presidential                                    
B. Cabinet             
C. Military             
D. Traditional
ANSWER: B

11. Independence of the judiciary connotes that ___.
A. judges must be allowed to participate in politics
B. court judges are free to administer oaths of office
C. judiciary must not be involved in law-making
D. judges must be free from any influence
ANSWER: D

12. The term Unicameralism means __.
A. legislative assemblies                         
B. parliamentary elections
C. one-chamber parliament                                      
D. complete absence of parliament
ANSWER: C

13. The earliest agent in the formation of public opinion is the ___.
A. family                         
B. hospital                        
C. political party           
D. university
ANSWER: A

14. The foreign policy of a country is influenced by all the following factors except the ___.
A. size of the country                   
B. leadership style
C. educational system                            
D. economic system
ANSWER: C

15. The primary objective of the Economic Community of West African States (ECOWAS) is to ___.
A. prevent crimes in West Africa
B. promote the socio-economic development of member states
C. control pollution and environmental degradation
D. promote universal human rights
ANSWER: B

16. The major aim of the United Nations (UN) is to ___.
A. maintain international peace and security
B. co-ordinate and supervise the activities of specialized agencies
C. promote sports among all nations
D. stabilize the price of oil in the world market
ANSWER: A

17. Government as an institution of the state is defined as a body which __.
A. conducts elections for the country
B. makes enforces and interprets laws for the state
C. hires and trains political leaders
D. makes and interprets laws
ANSWER: B

18. Where the constitution is supreme, unconstitutional acts of the executive and legislature can be checked by the courts through:
A. Vote of no confidence
B. Recall
C. Impeachment
D. Judicial review
ANSWER: D

19. The concept of sovereignty was propounded by ___.
A. Adam Smith
B. Jeremy Bentham
C. Karl Max  
D. Jean Bodin
ANSWER: D

20. The highest stage of socialism is ___.
A. oligarch
B. capitalism
C. totalitarianism
D. communism
ANSWER: D

21. Which of the following is the lowest in the hierarchy of a feudal system?
A. Lords                 
B. Serfs                            
C. Knights
D. Nobles
ANSWER: B

22. The central point of capitalism as expounded by Karl Marx is that;
A. Capitalists should always readily consent to workers welfare demands
B. Capitalist profits the surplus value obtained from workers labour
C. Workers are inherently incapable of being owners of their labour
D. Capitalists shall always increase workers earning capacity through wages
ANSWER: B

23. Taxation as a feature of indirect rule served as a ___.
A. source of revenue for colonial administration
B. system of modernizing chieftaincy
C. policy of making the local people poor
D. means to ridicule the chiefs
ANSWER: A

24. One effect of the French policy of assimilation was that it __.
A. made all French West African citizens
B. increased nationalist activities in French West Africa
C. delayed nationalism in French West Africa
D. expanded education into the interior of French West Africa
ANSWER: D

25. Nigeria's federation is a __.
A. Two-tier system
B. Four tier system
C. One tier system
D. Three tier system
ANSWER: D

26.  While the public corporation has full autonomy given to it by law, a parastatal is __.
A. responsible to the parent ministry
B. responsible to the public corporations
C. responsible to itself
D. responsible to the government
ANSWER: A

27. EFCC and ICPC were established during the administration of ___.
A. Muhammud Buhari
B. Goodluck Jo than
C. Musa Yar'adua
D. Olusegun Obasanjo
ANSWER: D

28. In International Relations, states as primary actors share the following features except;
A. Sovereignty                   
B. Government       
C. Population        
D. Religion
ANSWER: D

29. In the bipolar (cold war) system, which two countries shaped world politics?
A. Germany and France                  
B. China and Russia
C. Britain and America                    
D. America and Russia
ANSWER: D

30. The concept of sovereignty can best be defined as the:
A. Supremacy of the Executive
B. Supremacy of the Legislature
C. The ultimate location of authority
D. The checks and balances amongst the arms of government
ANSWER: C

31. A system characterized by fiefdom and military oligarchy can be described as:
A. Totalitarianism             
B. Oligarchy         
C. Feudalism             
D. Anarchy
ANSWER: C

32. The sources of international laws come from........
A. Domestic laws and treaties
B. International law and treaties
C. Customs, treaties, codified by authoritative bodies, courts and universal jurisdiction
D. Local courts and international courts
ANSWER: C

33. Run-off elections are conducted when __.
A. No candidate pools a clear required majority
B. One of the candidates die
C. When there is a sudden vacancy
D. When the electoral body calls for election
ANSWER: A

34. The traditional Fulani Political System could be described as:
A. Communal                  
B. Egalitarian
C. Totalitarian                              
D. Hierarchical
ANSWER: B

35. The 1st commanding officer of the  3rd Marine Commando Division during the Nigerian Civil War (1967-1978) was:
A. Col. Olusegun Obasanjo                         
B. Col. Benjamin Adckunlc
C. Col. Murtala Mohammed                         
D. Col. Mamanhuwa
ANSWER: B

36. The Nation States as key actors in international relations are typically driven by;
A. Power politics                             
B. National Interest
C. Sovereignty                                 
D. Integrity
ANSWER: D

37. The Pan- African Movements emerged in Europe and the USA as a result of:
A. Racial discrimination and injustice 
B. Voyage of Discovery
C. The growth of socialism in Europe 
D. The formation of the African Union
ANSWER: A

38. For an entity to be considered as a state, the fundamental conditions must be met: except
A. Power, prestige, integrity and territory
B. Geographical locations, power, sovereignty and integrity
C. Territorial base, geographically defined boundary, population and recognized diplomatically by other states
D. Territory, boundary, population and power
ANSWER: A

39.  The Nigerian Senate President from 2007 to 2015 was.....
A. Senator Evan Enwerem                                      
B. Senator Chuba Okadigbo
C. Senator Bukola Saraki                              
D. Senator David Mark
ANSWER: D

40. Nigeria and which of the following group of countries established a Multi-National Joint Task Force for combating terrorism?
A. Niger, Chad, Benin and Cameroun
B. Liberia, Chad, Niger and Ghana
C. Gambia, Cameroun, Chad and Togo
D. Benin, Niger, Ghana and Cameroun
ANSWER: A

Share This Post: If you believe this post will be useful to others, please share it using the buttons below!

Post a Comment

Advertisement

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.