Join our Telegram Community Join Us Join Now!

 

NDA 2018 GOVERNMENT Past Questions and Answers

Download Up-to-date Nigerian Defence Academy 2018 Government Past Question and Answers (PDF); FREE NDA Past Questions 2022, NDA Complete Compendium,
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on link or Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

NDA GOVERNMENT 2018 PAST QUESTIONS AND ANSWERS

NDA 2018 GOVERNMENT Past Questions and Answers

1. Which of the following is a factor in the causes of "New Wars"?
A. Gender Disparity
B. Climate Change
C. War Crimes Tribunal
D. Traffic Persons
ANSWER: B

2. The Head of Government under the 1979 Constitution is the __.
A. Prime Minister
B. President
C. Senate President
D. Speaker of House of Representatives
ANSWER: B

3. During the 1964 Federal Election in Nigeria, the United Progressive Grand Alliance comprised __.
A. UMBC, AG, NEPU and NCNC
B. NNDP, NPC and NDC
C. UMBC, BYM, NEPU and NPC
D. NPC, DMBC and BYM
ANSWER: A

4. Nigeria's opposition to apartheid was demonstrated in __.
A. Somalia
B. Zambia
C. Tanzania
D. South-Africa
ANSWER: D

5. The general strike of 1945 was caused primarily by the __.
A. Persistent implantation of discriminatory laws
B. Harshness of trade laws as it concerns Africans.
C. Government's rejection of a demand for an increase of 50 percent in the cost of living
D. Disparity in the criteria for employment
ANSWER: A

6. Which of the following advocated equitable distribution of resources?
A. Socialism
B. Aristocracy
C. Plutocracy
D. Capitalism
ANSWER: A

7. Which of the following affects patterns of Global Power Distribution?
A. Nuclear Technology
B. Nano Technology
C. Chemical Technology
D. Space Technology
ANSWER: A

8. The anonymity of a Civil Servant means that he:
A. Should not be disciplined because of his expertise
B. Should not take part in union activities
C. Is above the law of the land.
D. Receive neither praise nor blame publicly
ANSWER: B

9. Nigeria and which of the following group of countries established a Multinational Joint Task Force for combating terrorism.
A. Gambia, Cameroun, Chad and Togo
B. Benin, Niger, Ghana and Cameroun
C. Niger, Chad, Benin and Cameroun
D. Liberia, Chad, Niger and Ghana
ANSWER: C

10. A major difference between terrorism and Insurgency is that the latter:
A. Quest for Acquiring and Control Over Territory
B. Uses of Human Bombs
C. Targets Unarmed Civilians
D. Enjoys International Support
ANSWER: A

11. Which of the following is not associated with Structural Adjustment Programme?
A. Removal of Subsidy
B. Trade Liberalization
C. Public Ownership
D. Privatization
ANSWER: C

12. Federalism if a __.
A. Government of the people, by the people and for the people
B. System of government in which power is shared between central government and the regional/ provincial stated
C. Government in which money and food items are shared to the people
D. Government that provided infrastructures like road, water, electricity and education
ANSWER: B

13. The following are true of accountability in public office except ___.
A. Declaring one's assets periodically
B. Misappropriation of public funds
C. Rendering good account of projects executed
D. Keeping proper account of state finance
ANSWER: B

14. Baron de Montesquieu formulated the theory of __.
A. Senate, Consuls and Representatives
B. Separation of Powers
C. Checks and Balances
D. Delegation and Authority
ANSWER: B

15. Which of the following prolongs conflicts in Africa?
A. Proliferation of Small Arms and Light Weapons
B. The Recruitment and use of Child Soldiers
C. The Abduction of Girl-Child
D. Lack of Conflict Resolution skills
ANSWER: A

16. The World Bank and International Monetary Fund (IMF) are members of __.
A. London Club
B. Bretton woods Institutions
C. Moscow Club
D. Paris Club
ANSWER: B

17. The Republican Constitution was passed into Law by the National Parliament on September 19th, 1963 and came into operation in ____.
A. 1st October, 1963
B. 1st November, 1964
C. 1st November, 1963
D. 1st October, 1964
ANSWER: A

18. The British Government revoked the charter of the Royal Niger Company and took over the direct administration of Nigeria in ____.
A. 1900
B. 1906
C. 1914
D. 1861
ANSWER: C

19. Who among the following was a United Nations Secretary General?
A. Wiham Coppland
B. Salim Salim
C. Uthant
D. Chin Hua
ANSWER: C

20. Max Weber was the pro-founder of the ___ theory.
A. Civil Service
B. Bureaucratic
C. Separation of Powers
D. Incrementalism
ANSWER: B

21. The technical Aid Corps (TAC) programme was introduced by which Nigerian President?
A. General Ibrahim Babangida
B. General Olusegun Obasanjo
C. Alhaji Shehu Shagari
D. General Abdulsalam Abubakar
ANSWER: A

22. Which of the following is not an organ of United Nations Organization (UNO)?
A. International labour Organization
B. The Secretariat
C. Security Council
D. International Court of Justice
ANSWER: A

23. Political franchise was extended to women in Northern Nigeria in what year?
A. 1986
B. 1966
C. 1956
D. 1979
ANSWER: D

24. Terrorism can be defined as __.
A. Illegal acts of violence intended to induce sympathy.
B. Unlawful take-over of the state
C. The desire to instil fear and revenge on people
D. Boko Haram
ANSWER: C

25. Which of the following is a major conflict resolution mechanism:
A. Democracy
B. Authoritarianism
C. Capitalism
D. Nationalism
ANSWER: A

26. Abba women riot of 1929 is a result of?
A. Irresponsibility of Aba women
B. Killing of the chief of Aba
C. Imposition of tax on women in Eastern Nigerian
D. Because of Aba women were taken as slaves
ANSWER: C

27. According to organization theories, Rank suggests ___.
A. Authority
B. Privileges
C. Responsibilities
D. All of the Above
ANSWER: D

28. Systems theory can be denoted by ___.
A. Network-centric model
B. The input-output model
C. Within-Put model
D. Digital Systems network
ANSWER: B

29. Which of the following nations operates an unwritten constitution?
A. Canada
B. Great Britain
C. USA
D. Australia
ANSWER: B

30. The Lagos Treaty of May 28, 1975 established __.
A. Economic Community of West African States
B. Economic Commission of Africa
C. African Cultural Agency
D. African Cultural Agency
ANSWER: A

31. Which of the following has sufficiently changed the character of modern warfare?
A. Defense Transformation
B. Technology
C. Democratization
D. Unmanned Axial Vehicles (UAVs)
ANSWER: B

32. Which of the following is not a member of the European Union?
A. Germany
B. France
C. Russia
D. Italy
ANSWER: C

33. Nigeria's federation is a ___.
A. Three Tier System
B. Two Tier System
C. Four Tier System
D. One Tier System
ANSWER: A

34. Ecowas was founded in ____.
A. 1974
B. 1976
C. 1975
D. 1973
ANSWER: C

35. In Nigeria's Foreign Policy, the protection of her National Sovereignty is a __.
A. Diplomatic Negation
B. Peripheral Interest
C. Instrument of Diplomacy
D. Core Interest
ANSWER: D

36. Which of the following is a critical element of National Power?
A. Population
B. Literacy
C. Fungible Resources
D. Natural Resources
ANSWER: D

37. Which of the following is a major cause of conflict?
A. Poverty
B. Gender
C. Inequality
D. Illiteracy
ANSWER: A

38. Which of the following is not a threat to Cyber Security?
A. Service Disruption
B. Hacking
C. Technical Defect
D. Internet
ANSWER: D

39. Which of the following is a key infrastructure for Cyber Security?
A. Computer
B. Electricity
C. Flash Drive
D. Malware
ANSWER: B

40. The paradox of Cyber Security is that it is:
A. Good for Modern Life
B. Used only by Military Intelligence Operatives
C. Inherent with threats to security
D. Enjoyed by women too
ANSWER: B

Share This Post: If you believe this post will be useful to others, please share it using the buttons below!

Post a Comment

Advertisement

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.